De gustibus disputandum est - Smaaksturing na chemotherapie

Dit project tracht een oplossing te bieden voor de problemen met hun smaak die kankerpatiënten ervaren tijdens en na hun behandeling met chemotherapie. Momenteel bestaan enkel zeer algemene en weinig doeltreffende richtlijnen en adviezen.

Smaaksturing zou een oplossing kunnen bieden zodat de patiënten terug plezier krijgen in eten, minder risico lopen op malnutritie en sterker staan in hun strijd tegen de kanker.

Pilot study om de sterkten en zwakten van de interventie te bepalen. Van een kleine groep oncologische patiënten met smaakverandering wordt het smaakprofiel bepaald met de O- box die speciaal hiertoe werd ontwikkeld door het Center for Gastrology. Zij krijgen een broodoventje en een op maat gemaakt recept. Gedurende drie weken worden zij opgevolgd naar gewicht en levenskwaliteit. Met de resultaten van de pilot wordt een groot uitgebreid onderzoek naar smaaksturing opgezet.

Contact

zorginconnectie@kdg.be

  • Financiering: Kom op Tegen Kanker

  • Duur onderzoek: 01/09/2017 - 30/06/2018

  • Projectpartners: 

    • Gasthuisberg Leuven
    • AZ Jan Palfijn Gent
    • GZA Sint-Augustinusziekenhuis
    • Center for Gastrology
  • Medewerkers: 

    • Marleen Corremans
    • Bart Geurden
    • Els Aubert (masterstudent UA)

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderszoekscentrum Zorg in Connectie bijvoorbeeld terecht voor:

  • Praktische interventies en bijscholingen vanaf de levensstart tot de ouderenzorg.
  • Innovatieve methoden om de zorgpraktijk in jouw organisatie te verbeteren voor de patiënt en de zorgverlener.
  • Ondersteuning en verbetering van de positie van de zorgverlener.

Contacteer ons vrijblijvend