Fixatie: het gekste idee is niet gek genoeg. Een fixatievrij woonzorgcentrum

Artikels in de media hebben recent verwezen naar wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat 26 a 37% van de patiënten in ziekenhuizen worden gefixeerd. In woonzorgcentra varieert (ondanks de bestaande fixatieprotocollen) dit cijfer tussen de 30 a 60%. Dezelfde studies tonen aan dat dementerende personen verhoogd risico lopen om gefixeerd te worden.

De praktijk leert ons dat fixatie om allerlei redenen als kwaliteitsvol werken wordt beschouwd. Dit laatste wordt ontkracht door studies in binnen-en buitenland waaruit blijkt dat de negatieve gevolgen op lichamelijk (valrisico, decubitus,…) psychologisch (depressie, onrust,…) en maatschappelijk vlak (vrijheidsberoving, hogere kosten) ernstig zijn. In Nederland is bewezen dat fixatievrij werken kan en dat het bovendien een positieve impact heeft op de levens- en zorgkwaliteit van de oudere.

Het doel van dit project bestaat eruit dat de bewoners van woonzorgcentra een ethisch verantwoorde (geen vrijheidsberoving) en kwaliteitsvollere zorg krijgen (minder valrisico en decubitus, grotere autonomie door verhoogde bewegingsvrijheid…) die betaalbaarder is en een positieve impact heeft op de kostenstructuur van de overheid. (minder medische kosten, dalend ziekteverzuim) en organisatie (minder medische materiaal, minder ziekteverzuim). Er is een lage investeringskost in materiaal maar een hoog rendement voor iedereen. Aansluitend stimuleren we de Vlaamse economie door de introductie van nieuwe betaalbare materialen. Deze oplossing bestaat uit een unieke mix van innovatieve materialen en processen, gebaseerd op prototypes uit het binnen – en buitenland uit diverse sectoren die met behulp van deskundige partners werden afgestemd op onze doelstelling.

Dit is een Flanders' Care Demonstratieproject.

Contact

helena.verheyen@kdg.be
+32 3 613 15 77

  • Duur onderzoek: 2014 - 2015

  • Projectpartners: WZC Ter Caele, Xetal

  • KdG-medewerkers : Helena Verheyen

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderszoekscentrum Zorg in Connectie bijvoorbeeld terecht voor:

  • Praktische interventies en bijscholingen vanaf de levensstart tot de ouderenzorg.
  • Innovatieve methoden om de zorgpraktijk in jouw organisatie te verbeteren voor de patiënt en de zorgverlener.
  • Ondersteuning en verbetering van de positie van de zorgverlener.

Contacteer ons vrijblijvend