Authentiek Leren

Onderzoeksdomein

  • Wij doen onderzoek naar authentiek leren. 

  • We geven antwoorden op vragen hierover in jouw school, zoals hoe geef je duaal leren vorm en hoe bespreek je controversiële thema’s in de klas? 

  • We ontwikkelen praktijktools die jij direct op de werkvloer kunt inzetten, zoals praktijkgidsen, ICT-toepassingen, maar ook bijscholingen. 

  • We werken vanuit het onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs.

Wat kunnen we voor jou doen?

Onderzoek op maat

Heb je een vraag over een onderwijskwestie? Heb je een goed idee voor de onderwijspraktijk, maar wil je weten hoe je dit op een goede manier uitwerkt? Wil je iets op een wetenschappelijk onderbouwde manier uittesten? We ontwikkelen met jou een traject op maat.  

KdG Academy

We bieden een gevarieerd aanbod van bijscholingen en lezingen waarin we kennis vanuit onze onderzoeksprojecten met je delen. We doen dit zowel op onze campus als bij jou op de werkvloer.  

Bekijk hier het aanbod van opleidingen voor professionals, studiedagen en lezingen.

Dienstverlening op maat

We hebben al heel wat interventies en tools ontwikkeld die jij kunt inzetten in jouw organisatie. Deze interventies worden telkens op maat van jouw noden en organisatievorm afgestemd. Contacteer ons voor meer informatie. Voorbeelden: 

Authentiek leren

Met authentiek leren breng je de echte wereld binnen in je klas, of je zoekt met je klas de echte wereld op. Daardoor liggen relevante uitdagingen en problemen aan de basis van het leerproces. Wat is de meerwaarde van authentiek leren en hoe pas je het toe in je school? Ons onderzoek helpt je hierbij. We ontwikkelen tools en denkkaders, maar werken ook aan samenwerkingsverbanden met externe partners om dat authentiek leren echt te kunnen waarmaken in je school. 

Voorbeelden

  • Hoe boek je als school leerwinst door aan projecten van burgerwetenschappen (zoals CurieuzeNeuzen of AIRbezen) mee te doen? 
  • Hoe kunnen we duaal leren optimaal vormgeven? 
  • Hoe bespreek je controversiële thema’s in de klas? 
  • Hoe evalueer je moeilijker meetbare competenties? 

Realisaties 

  • GHLOBO
  • We lanceerden samen met Scivil de inspiratiegids Citizen Science in de klas. Met deze gids laten we aanbieders van citizen science-initiatieven kennismaken met de opportuniteiten en eventuele struikelblokken bij de implementatie van hun project in het Vlaamse onderwijs. 
  • Het boek De Kracht van Spel biedt achtergrond, inspireert met boeiende praktijkvoorbeelden en laat je groeien in spel. Voor iedereen met een passie voor het jonge kind. 

Projecten

Hoe bespreek je als leerkracht controversiële topics in de klas (zoals de situatie in het Midden-Oosten, gender, klimaatverandering)? We ontwikkelen een VR-toolkit, lesplannen en trainingen en een digitaal leerplatform.
date_range
Duur:
Sep 2023 - Aug 2026
attach_money
Financiering:
Europese Commissie Erasmus+
In DECIDE gaan we op zoek gaan naar de meest effectieve en efficiënte strategieën die bijdragen aan een nieuwe competentie, de 'de-biasing & life-skills competence, met bijzondere relevantie voor het onderwijs en voor beroepen en beroepssituaties waar onbevooroordeelde besluitvorming van cruciaal belang is.
date_range
Duur:
Sep 2023 - Aug 2026
attach_money
Financiering:
Europese Commissie Erasmus+
SIMNPACT is interprofessioneel simulatieonderwijs en bestaat uit een groep studenten geneeskunde (UA) en studenten verpleegkunde (KdG) die leren samenwerken om hun kennis en vaardigheden over collaboratieve zorg te verbeteren.
date_range
Duur:
Sep 2023 - Aug 2024
attach_money
Financiering:
PWO,
Zaaifonds
MyT Learning-app wil meertalige leerlingen sneller aansluiting laten maken bij hun klasgenoten door de lessen live te ondertitelen in het Nederlands. De live ondertiteling gebeurt door een AI Speech-To-Text-applicatie op de laptop van de leerling.
date_range
Duur:
Jan 2022 - Dec 2022
attach_money
Financiering:
Amai!
TIMSS is een internationaal vergelijkend onderzoek naar de wiskunde- en wetenschapprestaties van leerlingen in het vierde leerjaar. In dit project slaan de Universiteit Antwerpen en KdG de handen in elkaar om te zorgen voor een optimale relevantie van TIMSS voor het Vlaamse onderwijsbeleid en de onderwijspraktijk.
date_range
Duur:
Jan 2021 - Jun 2025
attach_money
Financiering:
Departement Onderwijs & Vorming (Vlaamse Overheid)

Meer weten of samenwerken?

Je kan bij ons bijvoorbeeld terecht voor:

  • Ondersteuning en expertise over burgerwetenschap in het onderwijs. 
  • Tools, denkkaders en samenwerkingsverbanden rond authentiek leren. 

Contacteer ons vrijblijvend