Ondersteuningsnoden van Leerlingen

Onderzoeksdomein

  • Wij doen onderzoek naar de ondersteuningsnoden van leerlingen.
  • We geven antwoorden op vragen hierover in jouw school, zoals hoe je op school inzet op een positief klasklimaat, maar ook hoe artificiële intelligentie de leerlingen helpt?
  • We ontwikkelen praktijktools die jij direct op de werkvloer kunt inzetten, zoals praktijkgidsen, ICT-toepassingen, maar ook bijscholingen.
  • We werken vanuit het onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs.

Wat kunnen we voor jou doen?

Onderzoek op maat

Heb je een vraag over een onderwijskwestie? Heb je een goed idee voor de onderwijspraktijk, maar wil je weten hoe je dit op een goede manier uitwerkt? Wil je iets op een wetenschappelijk onderbouwde manier uittesten? We ontwikkelen met jou een traject op maat.

Bijscholingen en lezingen

We bieden een gevarieerd aanbod van bijscholingen en lezingen waarin we kennis vanuit onze onderzoeksprojecten met je delen. We doen dit zowel op onze campus als bij jou op de werkvloer.

KdG Academy lezingen, studiedagen, vormingen

Dienstverlening op maat

We hebben al heel wat interventies en tools ontwikkeld die jij kunt inzetten in jouw organisatie. Deze interventies worden telkens op maat van jouw noden en organisatievorm afgestemd. Contacteer ons voor meer informatie.

Ondersteuningsnoden van leerlingen

Een diverse samenleving is een diverse klas. Hoe zorg je dat alle leerlingen zich goed in hun vel voelen in de klas? Wij bieden ondersteuning aan om dit te realiseren. We ontwikkelen tools om cultureel en talig diverse klassen te ondersteunen, en onderzoeken hoe we een positief klasklimaat kunnen stimuleren.

Voorbeelden

  • Hoe gebruik je een ondertitelingsapp voor anderstalige leerlingen in de klas?
  • Hoe geef je met behulp van artificiële intelligentie leerkrachten feedback op hun taalondersteunend lesgeven?
  • Hoe stimuleer je taalontwikkeling bij buitenschoolse activiteiten?
  • Hoe zet je op school optimaal in op een positief klasklimaat?
  • Hoe gaan we op een goede manier om met diversiteit in klasgroepen?

Realisaties

Projecten

Leerkrachten moderne vreemde talen in het secundair onderwijs worstelen met evaluatie- en rapporteringsmanieren. Met onze inspiratiegids willen we hen handvaten geven om hier effectief mee aan de slag te gaan.
date_range
Duur:
Sep 2023 - Aug 2025
attach_money
Financiering:
PWO
We ontwikkelen een toolkit om een duurzaam loopbaanbeleid in scholen vorm te geven en aantrekkelijke loopbaan- en groeikansen te creëren. We ontwikkelen ook een training voor schoolbesturen, beleidsmedewerkers en leidinggevenden.
date_range
Duur:
Jan 2024 - Jun 2026
attach_money
Financiering:
Interreg Vlaanderen-Nederland
In DECIDE gaan we op zoek gaan naar de meest effectieve en efficiënte strategieën die bijdragen aan een nieuwe competentie, de 'de-biasing & life-skills competence, met bijzondere relevantie voor het onderwijs en voor beroepen en beroepssituaties waar onbevooroordeelde besluitvorming van cruciaal belang is.
date_range
Duur:
Sep 2023 - Aug 2026
attach_money
Financiering:
Europese Commissie Erasmus+
SIMNPACT is interprofessioneel simulatieonderwijs en bestaat uit een groep studenten geneeskunde (UA) en studenten verpleegkunde (KdG) die leren samenwerken om hun kennis en vaardigheden over collaboratieve zorg te verbeteren.
date_range
Duur:
Sep 2023 - Aug 2024
attach_money
Financiering:
PWO,
Zaaifonds
Hoe bespreek je als leerkracht controversiële topics in de klas (zoals de situatie in het Midden-Oosten, gender, klimaatverandering)? We ontwikkelen een VR-toolkit, lesplannen en trainingen en een digitaal leerplatform.
date_range
Duur:
Sep 2023 - Aug 2026
attach_money
Financiering:
Europese Commissie Erasmus+

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs bijvoorbeeld terecht voor:

  • Ondersteuning in kwaliteitsvol onderwijs vanuit de (groot)stedelijke context.
  • Expertise in duurzaam onderwijs, schoolleiderschap en diversiteitscompetenties van schoolteams.

Contacteer ons vrijblijvend