Vivisect

In het project Vivisect worden vetten uit insecten gehaald en geanalyseerd. Dit is nodig om in de huidige chemische industrie een transitie te maken naar een biogebaseerde chemie.

Dierlijke en plantaardige vetten omstreden

Cosmetica, textiel en de productie van reinigingsproducten en smeermiddelen zijn belangrijke industriële sectoren in Vlaanderen. Voor een deel van hun producten maken deze sectoren gebruik van dierlijke en plantaardige vetten, maar verschillende van deze vetten voor technische toepassingen oogsten kritiek. Nertsolie bijvoorbeeld, is een afvalproduct van de nertsenkweek en vindt toepassing in cosmetica, maar het kweken van nertsen is omstreden en zal in 2023 verboden zijn in Vlaanderen. Voor de winning van kokosnoot- en palmolie gaat dan weer tropisch regenwoud verloren, waar het plaats moet maken voor uitgestrekte plantages die arm zijn aan biodiversiteit.

Insecten mogelijk alternatief

Insecten kunnen laagwaardige koolstofverbindingen uit organische nevenstromen (vb. GFT-afval, afvalwaters) efficiënt omzetten naar hoogwaardige koolstofverbindingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vetten, suikers en eiwitten. Onderzoek heeft al aangetoond dat insectenvetten een alternatief kunnen vormen voor de dierlijke en plantaardige vetten die nu worden gebruikt in huidverzorgingsproducten.

Hoe pakken we het aan?

Bij aanvang van het project gebeurt er een screening van de markt en de literatuur om interessante insecten te vinden als ‘drop in’ alternatief van bijvoorbeeld kokosolie. Op basis van de screening en in samenspraak met de resonansgroep van industriepartners worden problematische vetten en hun toepassing geïdentificeerd. Voor deze geselecteerde toepassingen zal op zoek gegaan worden naar meer duurzame alternatieven op basis van insectenvet aan de hand van case studies. Na afloop van het project zal voor de case studies de volledige keten beschreven worden om tot het alternatieve insectenvet te komen: insectensoort, afdodingsmethode, droogmethode, optimale extractieprocedure, eventuele opzuiveringsstappen en industriële applicaties.

Contact

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderzoekscentrum Duurzame Industrie onder meer terecht voor:

  • Het vergroenen van chemische processen en hergebruiken van afvalstromen.
  • In-house ontwikkelde AI-gebaseerde tools om processen en producten te optimaliseren.
  • Het ontwikkelen van alternatieve aandrijfsystemen, brandstofsystemen voor alternatieve brandstoffen en emissiemetingen op verbrandingsmotoren.
  • Analyses van voertuigdata door simulaties en reverse engineering op CAN-bussystemen.

Contacteer ons vrijblijvend