Podcasting

Postgraduaat

  • Wil je de wereld van podcasting verkennen en je verdiepen in audio storytelling?
  • Na deze opleiding kan je zelf podcasts bedenken, opnemen, monteren en in de markt zetten.
  • Of het nu om branded podcasts gaat, een non-fictiereeks of een studiopodcast over een specifiek thema.

Dit postgraduaat kan je volgen bij onze partner Arteveldehogeschool in Gent.

Nog vragen?

Voor wie?

  • Je bent journalist, communicatiemedewerker of marketeer en wil de wereld van podcasting verkennen.
  • Of je bent pas afgestudeerd in journalistiek, communicatie of een andere studie waarin je verhalen leert vertellen en wilt je verdiepen in audio storytelling.

Bedrijven die nu al staan te springen om je als stagiair te verwelkomen zijn o.a. VRT, DPG Media, De Standaard, De Morgen, Sonhouse, Chase Creative, Klankenbos, Musica, Relaas, podcastgezelschap Luyster, Het Geluidshuis, Urgent.fm, Uitgesproken ...

Alle aspecten van podcasting komen aan bod, van concept tot postproductie. De leraars zijn zelf gepassioneerde podcastmakers die met veel enthousiasme hun vak doorgeven.
Maaike
Kunstenaar
De opleiding is hands-on. Je leert al doende door opname- en montage-oefeningen. De online leerpaden verruimen je kennis over podcasting an sich. Ideale combinatie!
Rhani
Communicatiecoördinator Stad Gent
Docenten met veel vakkennis én enthousiasme, die heel praktijkgericht werken. Je maakt een boeiende reis door podcastland.
Annik
Communicatieverantwoordelijke

Inhoud

  • In dit traject krijg je een ruim en diepgaand overzicht van podcasts in de wereld en in eigen taalgebied. Alle genres worden geanalyseerd.
  • Je krijgt de basistechnieken om kwalitatieve podcasts te maken.
  • Je oefent onder begeleiding, maar gaat daarna zelfstandig aan de slag.
  • En je krijgt van ervaren podcasters praktische workshops rond opname en montage van audio, een praktisch kader rond doelgroepen, storytelling, financieringsmogelijkheden en ook andere vernieuwende vormen van audio, zoals audiowalks en content voor smart speakers.
  • Je krijgt bovendien een screening en twee oefensessies bij een logopediste gespecialiseerd in media-stem-training.
  • Je sluit je opleiding af met een eindwerk of een uitdagende stage op een podcastredactie naar keuze of in een bedrijf dat wil investeren in podcasts.

Het postgraduaat podcasting bestaat uit vijf onderdelen, die je (voorlopig) niet apart kan volgen.

Podcastproductie  

In deze module dompelen we je onder in de technische wereld van audio. Je leert opnames maken met professionele apparatuur en werken met verschillende soorten microfoons. Zowel in een studio-omgeving als daarbuiten. Monteren doe je in Reaper. Je ontdekt ook hoe je muziek kan gebruiken om je podcasts kracht bij te zetten. Extra troef: je krijgt een screening en twee oefensessies bij een logopediste die gespecialiseerd is in mediastemmen.  

Podcastlandschap  

In deze module bekijken we het podcastlandschap, zowel in eigen taalgebied als daarbuiten. We analyseren alle verschillende soorten podcasts, waaronder documentaires, studiopodcasts, branded podcasts (in opdracht van een merk of een bedrijf), enzovoort. Je gaat ook experimenteren met audiocontent voor smart speakers, audiowandelingen en andere vernieuwende formats. 

Podcastontwikkeling  

Je gaat nu echt een podcast ontwikkelen! Maar wat is een goed podcastidee? Wie is je doelpubliek? Welke format kies je? We bekijken meteen ook hoe je geld kan verdienen met podcast en hoe je die het best in de markt zet. 

Audio-storytelling  

In deze module focussen we op de bouwstenen en lagen van een goed audiostuk. Je leert nu hoe je een verhaal vertelt in audio, zowel op het niveau van een enkele aflevering als voor een volledige podcastreeks. Hier horen ook de nodige skills qua interviewtechnieken en audioscripts schrijven bij. 

Stage of eindwerk 

Stage

Je loopt minstens 30 en maximum 50 dagen stage in een bedrijf dat ervaring heeft met podcasts. Het is natuurlijk de bedoeling dat je meteen je opgedane kennis en beroepsspecifieke vaardigheden in de praktijk brengt. Je kan ook een stage doen in je eigen organisatie of bedrijf, op voorwaarde dat je tijdens je stageperiode aan podcasts werkt. Je krijgt dan intensievere begeleiding van de docenten. 

Eindwerk

Onder begeleiding van de docenten ga je aan de hand van onze methodiek van podcastidee naar uitgewerkte format. Eerst doe je onderzoek naar je doelgroep en mogelijke bruikbare formats. Je denkt ook al na over een financieel plan en hoe je je podcast zou kunnen vermarkten. Vervolgens ga je opnemen en monteer je een teaser of een pilootaflevering. Een externe jury van professionals beoordeelt ten slotte jouw podcastidee. 

Docenten

Eva Moeraert 

Eva is coördinator van het postgraduaat en verdiende haar sporen onder andere met de VPRO podcast Waarom. Ze maakte afgelopen jaar de Studio Brein podcast en Binnenwerk. Je kan haar ook herkennen als stem van de Warme William-podcast en De Verderkijkers van De Tijd.  Ze is al 6 jaar docent journalistiek op Arteveldehogeschool en is de drijvende kracht achter dit postgraduaat.

www.evamoeraert.be

Pieter Blomme 

Pieter geeft samen met Eva een groot deel van de lessen, evalueert opdrachten en begeleidt stages. Hij produceert podcasts bij Chase Creative, is mede-oprichter en stem van de Relaas podcast en doceert audio storytelling aan de UGent. Daarnaast is hij curator van het postgraduaat Digital Storytelling aan KASK School of Arts in Gent. 

www.linkedin.com/in/pieterblomme

AudioCollectief SCHIK

AudioCollectief SCHIK komt vertellen over 'schrijven voor het oor'. In een podcast probeer je via voice-over teksten onzichtbare werelden zichtbaar te maken, informatie te verschaffen en de luisteraar aan je te binden. De beste voice-overs voelen natuurlijk aan, maar om dat te bereiken moet er veel werk worden verzet.  

AudioCollectief SCHIK bestaat uit Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist. In radiodocumentaires, podcasts, sounddesign en live performances zoekt SCHIK naar de grens tussen verhaal en ervaring, de grens tussen radio en theater. SCHIK maakte o.a. de podcasts BOB (2017), Laura H (2018) en El Tarangu (2019). Hun werk won verschillende prijzen, waaronder de publieksprijs bij De Tegel en de prijs voor ‘Beste podcast van Nederland’ tijdens de uitreiking van de Dutch Podcast Awards. 

collectiefschik.com

Randy Vermeulen

Randy Vermeulen werkte voor VPRO als eindredacteur van o.a. de podcasts El Tarangu, Waarom, De Kasteelmoord en BOB. Randy combineert een sterk oog voor de verhalende potentie van ideeën met veel ervaring in de distributie, marketing en financiering van online projecten. Na zijn afstuderen richtte hij productiehuis Vossenfilms op en produceerde hij o.a. de filmdocumentaires De lengte van liefde (winnaar Debuut Competitie - Nederlands Film Festival en Deze zomer is van mij. Eerder liep hij stage bij Amerikaans productiehuis Radiotopia. Nu werkt hij als projectleider van de Oorzaken Podcast Academy en freelance programma-ontwikkelaar en eindredacteur. Ook is hij de vaste producer van AudioCollectief SCHIK. 

vossenfilms.nl

Thomas Smolders 

Thomas gaat jullie van alles bijbrengen over studio podcasts. Hij is een pervent podcastluisteraar en oprichter en host van de podcast Computer Club. Daarnaast werkt hij als journalist en blogger. In zijn boek 'Achter Onze Schermen' belicht hij de impact van technologie op de samenleving.  

medium.com/@ljosmyndun

Wederik De Backer 

Wederik maakt hoorspelen en documentaires. 

Hij studeerde in 2013 af als radiomaker aan de RITCS School of Arts in Brussel. Zijn producties vonden hun weg naar zenders in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en de VS. Hij won de prijs voor beste hoorspel op de prestigieuze Europese mediaprijs Prix Europa. Hij is ook één van de drijvende krachten achter de podcast Plantrekkers. Op dit moment werkt hij aan een filmdocumentaire voor Canvas over jongeren en een podcastreeks over Europa voor VRT Radio 1. Hij doet ook het sounddesign voor heel wat podcasts en komt een workshop geavanceerde montage geven. 

www.deziekesteur.be

Wouter Van Driessche

De dagelijkse podcast van De Standaard, De Rechtbank: na de feiten, KEIHARD, Patiënt Pedro: Wouter Van Driessche stond mee aan de wieg van nogal wat succesvolle podcasts. Als creatief directeur van UITGESPROKEN, het podcastagentschap van Mediahuis, helpt Wouter intussen makers, merken en organisaties om hun verhaal in podcast te vertellen. Van het Kinderrechtencommissariaat tot Woestijnvis. Hij komt een college geven over branded podcasts.

www.chasecreative.be/work

Evelien Vergauwe

Evelien is logopediste en staat in de voor de stem- en articulatiecoaching. Zij begeleidt en coacht professionele beroepssprekers (journalisten, leerkrachten) in haar logopediepraktijk in Gentbrugge. Daarnaast doceert zij in de opleiding logopedie rond stemstoornissen en coacht zij de studenten journalistiek op vlak van stem- en articulatievaardigheden. Binnen het postgraduaat coacht zij op vlak van stemgebruik, optimalisatie articulatie en gebruik van een gepaste intonatie.

Het Geluidshuis 

Het Geluidshuis is bij het grotere publiek bekend voor zijn heerlijke hoorspelen. Met de podcast Parallel bereiken ze ook een volwassen publiek.

Elk radartje in het maakproces van een fictiepodcast is belangrijk. Daar gaat al hun aandacht naar toe. Scenario scherpstellen, plotwendingen bedenken, personages vormgeven, bijschaven of schrappen, soundeffects kiezen, klankdecors samenstellen, muziek en underscore toevoegen.

Dit is hun ambacht en daar willen ze jullie graag meer over vertellen. Ze nemen jullie mee langs een aantal van onze audiofictie-projecten, podcasts of hoorspelen en tonen jullie het Geluidshuis proces.

Praktisch

Waar

  • De praktijklessen vinden plaats bij Arteveldehogeschool in Gent, campus Kantienberg.
  • Online theorielessen volg je via het digitale leerplatform van de Arteveldehogeschool. 

Wanneer

  • Start in september 2023

    • De volgende editie start begin september 2023.

    • De lessen vinden dan tweewekelijks plaats op vrijdag van 9 tot 16 u.

    • Tijdens de kerstvakantie is er geen les.  

    • Elke twee weken zul je ook via zelfstudie een online leerpad doorlopen en kleine opdrachten maken.

    • Je kan op het einde van dit postgraduaat kiezen voor een stage van minstens 30 dagen of een eindwerk, waarin je een eigen podcast verder uitwerkt onder onze begeleiding. Je krijgt daarvoor tijd van februari tot en met juni. 

  • Start in januari 2024 

    • Liever starten in het tweede semester? Dat kan. 

    • We gaan dan van start begin februari 2024.

    • De lessen vinden tweewekelijks plaats op vrijdag van 9 tot 16 u. en eindigen midden juni 2024.  

    • Ook hier zul je elke week via zelfstudie een online leerpad doorlopen, opdrachten maken en feedback krijgen.

    • Er is geen les tijdens de krokus- en de paasvakantie.

Kostprijs

In totaal betaal je 2800 euro voor deze opleiding met stage en eindwerk.

Financiering

  • Dit postgraduaat komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof, opleidingscheques.
  • Als je voor een kmo werkt, kan je werkgever een subsidie aanvragen voor je opleiding uit de kmo-portefeuille van de Vlaamse overheid. Tot 30% van de factuurkost. Kies voor het thema “digitalisering” bij je aanvraag.

Aan te kopen materiaal

Voor dit postgraduaat vragen we om een opnametoestel aan te schaffen. Je kan kiezen uit een Zoom H4n pro, Zoom H5 of Zoom H6. De laatste is de duurste en heeft de meeste mogelijkheden. Maar je kan met elk van deze toestellen aan de slag.  We gaan monteren in Reaper. Daar kan je gedurende het postgraduaat gebruik van maken via een gratis proefperiode. Daarna kan je zelf beslissen als je het programma aankoopt of niet. 

Inschrijven

Inschrijven bij Arteveldehogeschool

  • Je kan meteen online betalen na inloggen of een factuur vragen. 
  • Je krijgt twee weken voor aanvang van de lessen via mail de nodige praktische instructies.