Rust in de klas, betrokken leerlingen en effectieve lestijd: het klinkt als de ideale situatie. Toch ervaren veel leerkrachten in Vlaanderen dat orde houden moeilijker wordt. Uit de internationale TALIS-studie blijkt zelfs dat klasmanagement wereldwijd een groeiende uitdaging is.
Onderzoekers van UAntwerpen en KdG gingen daarom na wat sterk klasmanagement precies inhoudt. In opdracht van de minister van Onderwijs ontwikkelden ze een raamwerk op basis van literatuurstudie, gesprekken met onderwijsprofessionals én tien casestudies in Vlaamse scholen. Het resultaat van dit onderzoeksproject lees je in deze inspiratiegids.
Gratis webinar over klasmanagement
Op 12 mei van 16.30 tot 17.30 uur geven onderzoekers An Leroy (KdG Research) en Elke Struyf (Universiteit Antwerpen) een gratis webinar over dit onderzoek. Tijdens dit online event stellen ze hun praktijkgerichte inspiratiegids voor effectief klasmanagement voor.
Je krijgt een helder overzicht van het raamwerk én de belangrijkste bouwstenen voor sterk klasmanagement, gebaseerd op grondige literatuurstudie én ervaringen uit de praktijk. De gids staat boordevol concrete voorbeelden van hoe scholen hiermee aan de slag gaan.
Deelname is gratis. Enkele dagen voor de webinar ontvang je een link om via Teams deel te nemen.
Themadag Effectief klasmanagement
Op donderdag 25 september 2025 organiseren we de themadag Effectief klasmanagement. De dag staat in het teken van de praktijkgerichte inspiratiegids met toelichtingen van experten en illustraties uit het werkveld. Kom je ook? Meer informatie binnenkort via de website van CNO.
Het resultaat: wat werkt echt in de klas?
Het resultaat van dit onderzoek is een praktisch model met negen bouwstenen die samen een sterke klasstructuur vormen:
- Zet in op een positieve leerkracht-leerling relatie.
- Installeer duidelijke regels en routines.
- Begeleid socio-emotioneel leren.
- Werk herstelgericht.
- Reageer op ongewenst gedrag.
- Beheers je didactiek en vakkennis.
- Heb aandacht voor infrastructuur en inrichting.
- Geef cultureel responsief les.
- Betrek de ouders als partner.
De nadruk ligt op voorkomen in plaats van genezen. Een positieve sfeer, duidelijke structuur en betrokkenheid werken beter dan enkel reageren op probleemgedrag.
Aan de slag in de praktijk
Uit de casestudies blijkt dat scholen die inzetten op groepsdynamiek, gedeeld leiderschap en voortdurende professionalisering, meer grip krijgen op hun klasmanagement. De onderzoekers doen dan ook aanbevelingen richting scholen, lerarenopleidingen én overheid: werk samen, creëer overlegmomenten en ondersteun leraren in hun klaspraktijk.
Klasmanagement is geen trucje of een quick fix. Het vraagt tijd, samenwerking en visie — maar de opbrengst is groot: een klas waar iedereen kan groeien.
Meer weten, samenwerken of een persvraag?
Je kan bij ons onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs bijvoorbeeld terecht voor:
- Ondersteuning in kwaliteitsvol onderwijs vanuit de (groot)stedelijke context.
- Expertise in duurzaam onderwijs, schoolleiderschap en diversiteitscompetenties van schoolteams.
Contacteer ons vrijblijvend
- Bel +32 3 613 10 78
- E-mail haydee.deloof@kdg.be