Basistraject voor begeleiders in de buitenschoolse kinderopvang

Bijscholing op maat van jouw organisatie

  • Een laagdrempelige vorming op maat van professionele en niet-professionele begeleiders in de naschoolse kinderopvang.
  • De zes vereiste competenties van het vroegere kwaliteitslabel kleuteropvang komen allemaal aan bod.
  • De vorming gebeurt in het kader van de uitrol van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) en is volledig afgestemd op jouw praktijk.

Ik doe een aanvraag

Nog vragen? 

Stuur naar Margaux Berkvens

Praktisch

Aantal sessies

  • Deze bijscholing bestaat uit 6 sessies van 2 uur

Maximum aantal deelnemers

  • In samenspraak te bepalen

Prijs

  • Op basis van de gewenste bijscholing op maat

Ik doe een aanvraag

Programma

Na een afstemmingsgesprek volgen zes inhoudelijke sessies:

Sessie 1: Zorg en rust bieden aan kinderen

We maken uitgebreid kennis en bespreken het belang van positieve, warme relaties met kinderen. Hoe detecteer je individuele noden? Wat zijn de kaders van welbevinden en betrokkenheid? Hoe ga je om met emoties? Daarnaast reflecteren we over conflicthantering, een sensitief-responsieve begeleidershouding en geweldloze communicatie. Hoe kan je gepast reageren op signalen van kinderen? Hoe kan je als begeleider een veilige basis zijn?

Sessie 2: Vrij spel, autonomie en een uitdagende speelruimte

Het belang van vrij spel en autonomie voor kinderen staat hier centraal. We bespreken de invloed van de omgeving en het materiaal op de speel- en leermogelijkheden van kinderen. 

Sessie 3: Voorbereid speelaanbod voor kinderen

Deze sessie draait volledig om spel, als thema en als werkvorm. We verkennen het begrip creativiteit en proberen technieken uit om creatieve opdrachten voor kinderen te ontwikkelen. Daarnaast leren we welke ingrepen meer variatie in spelvormen brengen.

[Tussentijdse afstemming]

Sessie 4: Regels en afspraken: omgaan met kinderen die afspraken niet volgen

Een van de grootste uitdagingen voor begeleiders in de voor- en naschoolse opvang is omgaan met gedrag dat niet strookt met de regels en afspraken. Dat gaat van ruzies en pestgedrag tot verbale en fysieke agressie. We bespreken hoe belangrijk een helder kader is en hoe je omgaat met kinderen die deze grenzen overschrijden.

Sessie 5: Samenwerken met ouders en de buurt

We denken samen na over het belang van contacten met ouders en de buurt. Waarom is ouderbetrokkenheid zo belangrijk? Hoe kan je effectief samenwerken met externe partners? We geven begeleiders meer zelfvertrouwen bij oudercontacten en oefenen professionele mondelinge communicatie. We bekijken hoe we nog beter rekening kunnen houden met het perspectief en de noden van ouders (in een kwetsbare positie).

Sessie 6: Diversiteit in de opvang

Tijdens deze laatste sessie reflecteren we over de plek van maatschappelijke diversiteit in de opvang. We onderzoeken hoe diversiteit aanwezig is in de samenleving – op vlak van etniciteit, cultuur, geslacht, leeftijd, religie, fysieke of mentale mogelijkheden – en hoe we kinderen met die diversiteit in contact brengen.

We sluiten af met een eindgesprek.

Voor wie

Professionele en niet-professionele begeleiders in de voor- en naschoolse opvang (2,5 - 12 jaar). We richten ons specifiek naar nieuwe medewerkers die nog niet de kans hebben gekregen om een opleiding te volgen.

Onze manier van werken

  • Bij de start van het traject toetsen we de concrete verwachtingen af met de opdrachtgever en maken we afspraken over de aanpak. Voor de concrete werving en de selectie van begeleiders doen we een beroep op de opdrachtgever.
  • We voorzien een gesprek met de opdrachtgever en lokale verantwoordelijken, dat dieper ingaat op de inhoud en het proces.
  • De sessies worden georganiseerd in overleg met de lokale verantwoordelijken.

We rekenen op de opdrachtgever voor de afspraken met de deelnemers, de locatie en eventuele catering. De bijeenkomsten vinden bij voorkeur plaats in een kinderopvang. Omdat deze locaties nog niet bekend zijn, rekenen we een forfait voor de verplaatsingen.

Opdracht is vrijgesteld van BTW op basis van art. 44 § 2, 4° BTW-Wetboek.

Na het volgen van deze bijscholing

  • Je hebt inzicht in de zes vereiste competenties van het vroegere kwaliteitslabel kleuteropvang, zodat je die op een toegankelijke manier kan toepassen in jouw dagelijkse praktijk.
  • Kan je de opgedane kennis vertalen naar jouw eigen context.
  • Ben je actief betrokken geweest bij het leerproces met een praktijkgerichte en interactieve aanpak, waarbij eigen ervaringen en vragen centraal staan.
  • Heb je er een vorming opzitten die is afgestemd op jouw specifieke werkomgeving en de uitdagingen in jouw opvang.

Open aanbod KdG Academy

Een postgraduaat? Verkorte bachelor? Of studiedag? Vind de opleiding die bij je past.

Alle bijscholingen van KdG Academy

Opleidingen op maat

Liever een opleiding afgestemd op de noden van je bedrijf of organisatie?

Contacteer Sven De Smet via sven.desmet@kdg.be of +32 3 613 15 44.

Of vul het formulier in