Circulaire Industrie

Onderzoeksdomein

  • Ons onderzoek richt zich op circulaire industrie

  • Onze specialisaties: 

    • Het vergroenen van chemische processen en hergebruiken van afvalstromen

    • In-house ontwikkelde AI-gebaseerde tools om processen en producten te optimaliseren. 

  • We geven antwoord op praktische uitdagingen hierover in jouw bedrijf.  

  • We ontwikkelen praktijktools die jij direct op de werkvloer kunt inzetten.

  • We werken vanuit het onderzoekscentrum Duurzame Industrie.

Wat kunnen we voor jou doen?

Onderzoek op maat:   

Onderzoeksvragen uit jouw organisatie helder krijgen om duurzame innovatie concreet te maken? Wil je een concreet idee in de praktijk testen? Heb je hulp nodig om dit op een wetenschappelijke manier aan te pakken en wil je concrete resultaten over de impact van jouw idee? We ontwikkelen met jou een traject op maat.   

Bijscholingen en lezingen:   

Op de hoogte blijven van de nieuwste inzichten uit ons onderzoek? Volg één van onze bijscholingen of lezingen. Dit kan zowel op onze campus als bij jou op de werkvloer. Of kom naar onze open lab dag.  

o KdG Academy  

Dienstverlening op maat:   

Gebruikmaken van onze methodieken en tools, maar dan op maat van jouw organisatie? Dat kan. We stemmen ze telkens af op maat van jouw noden en organisatievorm. Contacteer ons voor meer informatie.    

Circulaire Industrie  

Van European Green Deal tot UN Sustainable Development Goals, de weg is ingeslagen naar gesloten kringlopen voor industrie en samenleving. Maar hoe breng je deze verregaande omwenteling nu in de praktijk? Hoe zet je afvalstromen om in nieuw bronmateriaal? Waar liggen de kansen en waar te beginnen? Wij zoeken het samen met je uit.  

Enkele voorbeelden:  

  • Herfabricatie van bestaande onderdelen, bijvoorbeeld van machines en motoren.  
  • Karakterisatie, extractie en valorisatie van nevenstromen of afvalstromen, bijvoorbeeld met Accelerated Solvent Extraction (ASE) of superkritische CO2 extractie.  
  • Optimalisatie en vergroening van bestaande chemische reacties en processen.  
  • Ontwerpen van nieuwe (groene) analysetechnieken en optimalisatie van bestaande technieken.  
  • Chemische analyses (HPLC, LC-MS, GPC, GC-FID, GC-MS, FTIR, AAS, ICP, NMR).  

Realisaties   

Projecten

Veel industriële sectoren werken met plantaardige vetten zoals kokos- en palmolie. Op vlak van duurzaamheid scoren deze vetten niet goed. Alternatieve vetten uit insecten kunnen helpen om de industrie duurzamer te maken. Het onderzoekscentrum Duurzame Industrie van KdG onderzoekt dit.
date_range
Duur:
Jan 2022 - Dec 2023
attach_money
Financiering:
PWO
Bij de productie van plantaardige oliën voor voedingstoepassingen ontstaat er een afvalstroom. Onderzoekscentrum Duurzame Industrie wil deze afvalstroom een nieuw leven geven door de hoogwaardige componenten eruit te halen en te gebruiken in cosmetische producten.
date_range
Duur:
Sep 2015 - Dec 2018
attach_money
Financiering:
PWO
Tijdens het zuiveringsproces van afvalwater wordt er slib geproduceerd als afvalproduct. Bedrijven moeten betalen om spuislib te laten verwijderen. Wanneer dit spuislib gevaloriseerd kan worden door de extractie van EPS kunnen bedrijven de kost voor het verwijderen van het spuislib reduceren. EPS kan vervolgens een grondstof zijn voor lijmen. Het spuislib zal niet langer gezien worden als kostelijk afvalproduct, maar als grondstof.
date_range
Duur:
Jan 2021 - Dec 2022
attach_money
Financiering:
PWO
Superkritische CO2-extractie is een techniek die weinig op industriële schaal gebruikt wordt. Hier geldt ‘onbekend is onbemind’ en daarom onderzoekt het onderzoekscentrum Duurzame Industrie wat de meest aangewezen manier is om dienstverlening rond superkritische CO2-extractie in de markt te zetten.
date_range
Duur:
Jan 2021 - Jun 2021
attach_money
Financiering:
PWO
Afvalwaterzuiveringslib, een restproduct, bevat veel vetten en oliën die nu nog onderbenut zijn. Onderzoekscentrum Duurzame Industrie zoekt uit hoe deze vetten geëxtraheerd en gezuiverd kunnen worden voor hoogwaardige toepassingen.
date_range
Duur:
Sep 2021 - Aug 2023
attach_money
Financiering:
PWO

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderzoekscentrum Duurzame Industrie onder meer terecht voor:

  • Het vergroenen van chemische processen en hergebruiken van afvalstromen.
  • In-house ontwikkelde AI-gebaseerde tools om processen en producten te optimaliseren.
  • Het ontwikkelen van alternatieve aandrijfsystemen, brandstofsystemen voor alternatieve brandstoffen en emissiemetingen op verbrandingsmotoren.
  • Analyses van voertuigdata door simulaties en reverse engineering op CAN-bussystemen.

Contacteer ons vrijblijvend